ÖNCE FİDE YAPILACAK SEBZELER
Domates, Biber, patlıcan, marul, Reyhan gibi küçük tohumlar: Viyollere veya uzun saksılara, sandıklara 15 Cm kalınlığında toprak doldurulur. Seyrek serpme şeklinde veya 5 x 5 x 5 aralıkla tohumlar dizilir üzeri aynı toprakla 2-3 mm kapatılıp hafif bastırılarak havası alınır ve fıs fısla veya yağmurlama şeklinde hafif sulanır. Fazla sulanırsa tohumlar yüzeye çıkar ve toprağa tutunamayıp ölürler. Üzerleri naylonla kapatılarak sera etkisi yaratılır ve çabuk ısınıp çıkmaları sağlanır. Bu arada sık sık toprak nemin kontrol edilmesi gerekmektedir.
Not: Bu arada tohumların isimleri yazılarak karışmaması için işaret konmalıdır.
Tohumlar filizlenip 1-2 Cm olunca üzerindeki naylon alınır ve hava almaları sağlanır.
Bu dönemden sonra sabah bir saat, öğleden sonra bir saat direkt güneş olmamak üzere güneşlenmeleri sağlanır. Bu arada hafif rüzgâr olursa iyidir, fidelerin gövdelerinin sağlamlaşması sağlanır. Bu işleme pişkin fide yapma denir.
Fideler ele alınacak kıvama gelince toprağı ile birlikte alınarak esas yerlerine dikilir, bu işleme şaşırtma denir.
KARPUZ-KAVUN-SALATALIK- KABAK,LAHANA, KARNABAHAR,BROKOLİ,BÜRÜKSEL LAHANASI,KARA LAHANA,KEREVİZ,KIRMIZI PANCAR,PAZI GİBİ İRİ TOHUMLAR:
Ekmeden önce bir gece hafif ılık suda bekletilirse daha erken çimlenmeleri sağlanır.
İri gözlü viyollere, Plastik bardaklara, veya çimlendirme poşetlerine yukarıda belirtilen toprak doldurularak tohumlar bir Cm. Derine birbirinden ayrı iki tohum ekilerek yedeklenir ve sulanır. Üzerleri şeffaf naylonla kapatılarak sera ortamı yaratılır. Fide boyları 2-3 Cm olunca naylon açılarak hava almaları sağlanır.
Ektiğiniz iki tohumunda çıkması halinde fideler büyüdükten sonra toprak ortadan bıçakla kesilerek fideler birbirinden ayrılır, böylece iki fideniz olmuş olur.
Fide boyları 10-15 Cm olunca dış ortama esas yerlerine dikilir.
Not: Fideleme işlemini kapalı balkon gibi bir yerde yapıyorsanız ışık kaynağına yakın yerde yapmalısınız, aksi halde fideleriniz devamlı ışığa doğru büyür ve cansızlaşıp devrilebilirler.